Tápete, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem? Nejste sami!
Asi každý ví, že whisky může být na ledu nebo čistá. Často se ale setkáváme s tím, že si lidé pletou bourbon a whisky. Dnes proto pro vás máme článek o tom, jak se od sebe liší klasická whisky od Tennessee whisky a jak do toho zapadá bourbon. A příště už budete na baru za odborníka.
Je to whisky nebo whiskey?
Obojí! Ačkoliv se to zdá pouze jako rozdíl v pravopisu (a tak to i původně začalo), ve skutečnosti to tak jednoduché není. Oba destiláty pocházejí z obilí a chuťově rozdíl pozná znalec, ale laik spíš méně. Faktem ale je, že bez e se obvykle označují skotské whisky. S touto variantou se navíc můžete setkat i v Kanadě. Ty irské a americké jsou pak obvykle psány jako whiskey. Traduje se, že Irové si písmeno e přidali do názvu proto, aby se jejich produkce odlišila od té ze Skotska. Která z nich je lepší, to už necháme na posouzení každého.
Když přijde na tento zlatavý alkohol, nesmíme zapomenout ani na Tennessee whiskey. Ta je, stejně jako bourbon, destilována z minimálně 51 % kukuřice, na rozdíl od bourbonu je ještě před naplněním do sudů přefiltrovaná přes filtr z uhlí. Díky tomu má tento druh whiskey jemnější chuť. A zároveň musí být Tennessee whiskey vyrobena výhradně na území státu Tennessee.
Co je bourbon?
Pokud mluvíme o whiskey, nesmíme zapomenout na bourbon. V principu je bourbon whisky, tedy alkohol získaný z obilovin. Jak už jsme zmínili, musí být kromě obilí vyrobena z minimálně 51 % kukuřice. Zároveň musí zrát v sudech z dubového dřeva a do lahve je stáčen s minimálně 40 % alkoholu. Můžete se setkat také s označením blended, tedy smíchaný. To vás upozorní, že do samotného destilátu byly přimíchána třeba barviva, dochucovadla atd. V případě, že v sudech zraje více než dva roky, může jej výrobce označit jako straight. Narozdíl od Tennessee whiskey může bourbon vznikat po celém USA, většina jej ale vzniká v jeho domovině, státě Kentucky.
A je teda libo whisky nebo bourbon?
A jaký je v nich rozdíl, co se týče chuti? Bourbon je rozhodně sladší a jemnější, díky tomu jím často nepohrdnou ani dámy. V jeho chuti můžete rozpoznat náznaky vanilky, dubu a karamelu. Bourbon se taky skvěle hodí do koktejlů, právě díky své jemnosti. Ale pozor, chuťový závěr může být trochu pálivý. Skotská whisky, je oproti bourbonu spíš máslová, ale pořád relativně jemná a zkrátka snadno pitelná. Citlivý jazyk určitě rozpozná i dřevěné podtóny a mírnou kouřovou chuť. Ta irská zase zaujme lehčí chutí, která připomíná ovoce.
A rozdíl mezi bourbonem a skotskou whisky?
Obojí to jsou druhy whisky, bourbon se vyrábí z kukuřičné kaše ve Spojených státech. Skotská whisky se vyrábí ze sladového ječmene a oproti boubonu, který nemá stanovenou minimální dobu zrání, skotská musí zrát minimálně tři roky v dubových nádobách, tak udává přímo skotská legislativa.
Pokud s whisk(e)y teprve začínáte, určitě doporučujeme vyzkoušet různé druhy a rozhodnout se, která vám sedí víc. Druhů tohoto ikonického alkoholu je mnoho, takže určitě objevíte tu, která vám učaruje. Pak už jen stačí se rozhodnout, zda ji chcete na ledu nebo bez.
Prozkoumejte celou kategorii whisek na www.trhalka.cz/whisky