Drinky z brandy - ohnivé víno, které nebudete chtít odložit
Brandy nebo česky také vínovice je lahodná pálenka vyrobená z hroznů vinné révy. Nebude proto žádným překvapením, že nejvíce její výroba vzkvétá v typicky vinných oblastech středomoří jako je Řecko, Itálie či Španělsko. Ta nejlepší pochází ale z Francie a nese specifické jméno - koňak. S názvem Brandy však přišli Holanďané, v holandštině totiž brandewijn znamená ohnivé víno.
Brandy musí alespoň týden kvasit a následně destilovat v dubových sudech po sherry, ty mají na svědomí její charakteristickou barvu. Díky své ovocné chuti, se brandy stala základní přísadou do mnoha koktejlů. Namíchejte si některý z našeho seznamu, ať už typicky zimní nebo svěží letní, ani v jednom případě nebudete litovat.
Vaječný koňak s Brandy
Zlatý hřeb všech vánočních trhů, večírků i vzpruha na zasněžených horských sjezdovkách. Ty nejlepší recepty bývají mnohdy zcela jednoduché. Se stejným úsilím, jaké byste vložili do jakéhokoli jiného koktejlu, bude lahodná sklenice likéru připravena k vychutnání během několika minut a zjistíte, že chuťově předčí 100% jakýkoli hotový vaječný koňak, který najdete v obchodě.
Ingredience:
- 5 cl Brandy
- 10 cl smetany
- 1 ks vejce
- 1 polévková lžíce moučkový cukr
- hořké čokolády strouhaná
Do šejkru nalijeme brandy, vhodíme cukr, led, a vejce, vše dobře promícháme. Přecedíme do širší sklenice, můžeme přidat šlehačku a posypat na strouhanou čokoládou.
Metropolitan
Že už jste někdy slyšeli o Cosmopolitanu, ale ne o Metropolitanu? Tak to pak nemusíme chodit pro znalosti daleko, protože se jedná o variaci právě slavného New Yourkerského drinku Cospomopolitan na bázi vody. S koktejlem přišel poprvé na scénu Chuck Cogging, barman restaurace na Manhattanu.
Ingredience:
- 4 cl Brandy
- 1 cl Vermut Rosso
- 1 lžička cukr
- 1 kapka hořkého likéru (např. Angostura Bitters)
Šejkr do poloviny naplníme ledovou tříští. Nalijeme rosso vermut a brandy. Přidáme cukr a kapku hořkého likéru. Důkladně protřeseme a nalijeme přes sítko do sklenice.
Bahama Breeze
Rozhodně nemusíte být na tropického ostrově, abyste si vychutnali tento dokonale ovocný koktejl. Jemný chuť rumu, brandy a sladké tóny ananasového a lehce kyselého pomerančového džusu vás alespoň myšlenkami dokážou přenést na rozpálené písečné pláže.
Ingredience:
- 3 cl tmavého rumu
- 1,5 cl Malibu či jiný kokosový rum
- 1,5 cl bananánového likéru
- 1,5 cl Brandy meruňkové, nebo meruňkový likér
- 1 cl Grenadina
- 1 cl med
- 1,5 cl citronové šťávy
- 3 cl ananasového džusu
- 3 cl pomerančového džusu
Do mixéru nebo sklenice vhodné k mixování nalijeme všechny ingredience. Přidáme 2-3 kostky ledu. Dobře rozmixujeme a přelijeme do sklenice typu Highball nebo Collins glass s ledem. Ozdobíme ovocem, nejlépe napíchnutým ananasem, pomerančem a třešničkou
Caipirissima
Jako byl Metropolitan variací na Cosmopolitan, tak Caipirissima je variací na brazislký národní nápoj Caipirinhu. Kombinace limetky, cukru a ledové tříště má přesně tak dokonale vyváženou chuť sladkosti i kyselosti, jakou požadujete po drinku, který dokážete pít celý večer.
Ingredience:
- 4 cl světlého rumu
- 2 cl Brandy
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 ks limetka
Omytou limetku rozčtvrtíme a dáme do široké sklenice s tlustým dnem (bez nožičky). Posypeme ji cukrem a rozmačkáme lžičkou. Přidáme bílý rum a brandy. Sklenici doplníme ledovou tříští a promícháme.
Prozkoumejte celou kategorii na www.trhalka.cz/brandy/