Whisky ze všech koutů světa – jaké druhy ochutnáte?
Z obilovin nebo kukuřice. Každá s odlišnou vůní a chutí. Nejstarší je stará více než 150 let, nejdražší se zase vydražila za 393 109 liber. Whisky. Vaše důvěrnice pro výjimečné okamžiky a jakoukoli náladu, která zvládá očarovat jednotlivé generace už po staletí. Které druhy existují, čím se odlišují, proč někde popíjí whiskey a která je vlastně nejlepší?
Každý rok se asi 2 % whisky ze sudu odpaří.
Říká se tomu andělský podíl.
Tip: TEELING BRABAZON BOTTLING SERIES NO. 2
Whisky nebo whiskey podle země
Whisky má bohatou historii a dneska už se pálí téměř všude. O to větší pozor si dejte při jejím výběru. Chcete přeci kvalitní pití s vytříbenou chutí, ne nějakou levnou vodu obarvenou karamelem. Mezi základní matadory ve výrobě whisky se řadí tyto státy:
Irsko - ječný slad a nesladový ječmen
Irská whisky a její druhy:
- Malt
- Single Grain
- Blended
- Single Pot Still
- Single Malt
Skotsko - sladový ječmen
Nechte se strhnout skotskou whisky vedenou v tónech pepře, cedru a borovice s pryskyřicí. Jde o limitovanou edici z roku 2015, která zrála 24 let střídavě v bourbon a oloroso sherry casks. Vůně pomerančové kůry a lesní půdy. Příchuť karamelu a máslového chleba s náznaky ovoce. Obsah alkoholu 50,3 %.
Amerika - obiloviny a kukuřice
Abychom si to zase prostřídali, Amerika používá termín whiskey a v hlavní roli se tu vedle obilovin objevuje i kukuřice. Pravděpodobně znáte bourbon s kouřově dřevitou chutí, populární druh obsahující minimálně 51 % kukuřice a dozrávající v dubových sudech. Ale těch základních druhů tu mají více – žitná, žitná sladová, sladová, pšeničná apod. Vždy s 51% podílem dané obilniny.
Kanada - žito a kukuřice
Zpátky k whisky. A trochu jemnější chuti s nádechem karamelu. Kanada si jede především na žitě. V základním destilátu je nicméně vždy minimálně 50 % kukuřice, k ní se následně přidávají další obiloviny. Whisky se musí pálit výhradně na kanadském území a zrát alesp
Japonsko - chutná jako irská
Japonská whisky se asi nejvíce podobá skotské variantě. Její výroba má rovněž dlouho tradici, její kořeny spadají někam kolem roku 1870. První komerční lihovar Yamazaki se ovšem zrodil až v roce 1924. Nápoj zraje v japonském dubu, což mu samozřejmě dodává svůj osobitý charakter.
Tip: Jefferson's Presidential Select 47% 20y 0,75l
Americký skvost. Exkluzivní Kentucky straight bourbon whisky, která zrála 20 až 24 let na nejchladnějším místě skladu. Každá láhev drží vlastní číslo.
Jak se pije whisky?
Věčná otázka, která pálí mnoho z nás. Jak je to správně? Už v úvodu jsme naznačili, že nic jako špatné nebo správné pití whisky neexistuje. Dopřejte si zážitek z té nejlepší whisky podle svého gusta.
Samotná whisky v masivní whiskovce
Nejjednodušší způsob, jak si vychutnat ty nejlepší skotské nebo irské whisky, je dát si je samotné. V masivní whiskovce nebo snifteru při pokojové teplotě s prokládáním studené vody.
Whisky s vodou nebo sodou
Přidáním pár kapek vody do whisky může způsobit její “otevření” Zvýrazní tím chuť a umocní specifické aroma. Pamatujte ale na přísloví: „Můžeš přidávat, ale nemůžeš odebrat.“ Pokud byste vody přidali příliš mnoho, mohlo by to mít za následek zploštění chuti a jednotlivé vrstvy by již nevynikly.
Whisky jen s ledem
Na pití whisky s ledem jsou experti především Američané. Ti tvrdí, že stejně jako přidáním pár kapek vody, i přidáním ledu můžeme podpořit a otevřít různé chuťové tóny, které by nám jinak zůstaly skryty. Vyzkoušejte to třeba u americké Jack Daniels whisky No.27 Gold.
Jednosladová, obilná versus blend?
Další dělení se zaměřuje na způsob výroby. První možností je tzv. jednosladová whisky (anglicky malt whisky). Ta nesmí zpracovávat jinou obilninu než ječmenný slad, vyrábí se pouze metodou kotlíkové destilace a pochází jen z jedné palírny. Připisuje se jí bohatá chuť a originální vůně.
Tip: Macallan Classic Cut 2019 0,75l 52,9%
Single Malt whisky vyráběná výhradně z jednoho ječného sladu. Rok lahvování 2019. Láhev ideální pro výjimečné chvilky strávené s vašimi přáteli a rodinou.
Obilná whisky (anglicky grain whisky) staví převážně na pšenici nebo kukuřici, která se většinou doplňuje malým množstvím sladu. Její zpracování dneska většinou probíhá formou kontinuální destilace.
Nejvíce zástupců na trhu se řadí mezi tzv. míchané whisky (blended whisky). Jak už název napovídá, jde o destiláty smíchané z několika druhů, původem z více palíren i s obsahem různých druhů obilovin. Začali se vyrábět, aby si fanoušci whisky mohli dopřát vyváženější a harmoničtější chuť. Takovou, kterou jednosladové varianty podle „míchačů“ nenabízí. Pro mnohé konzumenty jsou také cenově přitažlivější.
Whisky vydrží v láhvi beze změny chuti až 100 let.
Tip: John Walker & Sons Private Collection 2016 0,7 L
Hledáte něco opravdu speciálního? Zkuste tuto skotskou whisky limitku, která je dostupná pouze v množství 8 888 dekantérů, elegantních směsí jemných medových poznámek z vzácných jednosladových whisek.
Tak která whisky je top?
Tu pravou si musíte najít sami. Řádky výše naznačily, že každá whisky je jedinečná svým obsahem, vzhledem i příběhem a vyvolává odlišné emoce. Pro jednoho může být vybraný kousek největší srdcovkou, pro druhého jen nudné páteční pití. Inspirujte se našimi tipy, ochutnejte a uvidíte. Každopádně přejeme příjemnou chuť!
PS.: Whisky mají skutečně výdrž. Beze změny chuti vydrží déle než víno, takže hodnota láhve časem roste. Co takhle ji zpeněžit? Koukněte na naší celou nabídku, najdete v ní i investiční kousky.
Ochutnejte ty nejlepší whisky na Trhalce