Recept na bombardino - poklad alpských sjezdovek, který v zimě zahřeje
Alpské sjezdovky, mrazivý vzduch, oslnivé slunce a v ruce sladký po alkoholu štiplavý drink s kopcem šlehačky. Připomíná vám to něco? Jestli jste si stejně jako my zamilovali Bombardino, typický nápoj pro zimní období, inspirujte se u nás receptem a připravte si ho přímo doma.
Jak a kde vzniklo bombardino?
Osmdesátá léta 20. století italské Alpy, lyžařské středisko Mottolino a mladý barista Erich Ciapponi - díky bohu, že tuhá zima zapříčila to, že se se lyžařští instruktoři potřebovali něčím zahřát, a tak se stalo, že vznikl nový, horký, alkoholický nápoj.
Původní verze se lehce lišila od té, jak ji známe dnes. Základem bylo espresso s vaječným likérem, čili to byla spíš alternativa dnešní “irské kávy”. Když bylo bombardino doslova horkou novinkou a připravovalo se jen na objednávku, nebyl předepsaný přesný poměr surovin. Barista jej tedy míchal od oka, nicméně zhruba ⅔ tvořila káva a likér a ½ brandy, celkově měl nápoj zhruba 30% alkoholu, i proto se asi uchytil její název, do češtiny přeložený jako “malá bomba”.
Jak si bombardino připravit?
Ingredience:
- 8 cl vaječného likéru
- 4 cl brandy
- 4 cl mléka
- šlehačka
Vaječný likér, brandy a mléko smíchejte a ohřejte na teplotu mezi 70-80 stupni, pro servírování je pak vhodná teplota okolo 45 stupňů. Přelijte do menší skleničky na stopce, přidejte kopec šlehačky a zasypte kakaem nebo skořicí. A vychutnávejte si opojnou sladkou chuť.
Vyberte si brandy do svého receptu na Trhalce.