Tři nejlepší drinky z whisky podle Trhalky
Abychom byli upřímní, kvalitní whisky je nakonec vždycky nejlepší bez ledu, netřepat, nemíchat. Ale pokud jste se rozhodli, že si ozvláštníte večer a dopřejete si nějaký dobrý drinky z whisky, tak věřte, že to jde, a i největší skeptik bude překvapený, jak dobré to je.
Důležité je především dodržet ten správný postup a ingredience v ideálním poměru. Ale nebojte, není to žádná raketová věda.
Pojďme se trochu blíže seznámit s naším výběrem nejlepších drinků, kde je základem tento zlatavý mok.
MANHATTAN
Traduje se, že ho vymyslel Dr. Iain Marshall v polovině sedmdesátých let 19. století na počest prezidentského kandidáta Samuela J. Tildena. Banket se pořádal právě pro tohoto kandidáta a probíhal v baru Manhattan Club v New Yorku. Právě odsud také dostal své jméno.
Druhá verze legendy vzniku vychází z pera bartendera Williama F. Mulhalla a tvrdí, že tento slavný drink vymyslel muž s přezdívkou Black a prorazil v jednom z barů z Houston Street na Broadwayi. To mělo být v 80. letech 19. století. Ať věříte jedné nebo druhé verzi, faktem zůstává, že existují i další zápisy podobných receptů, které se nazývaly Manhattan. Ty se datují do roku 1884.
Recept koktejlu Manhattan:
- 5 cl žitné whisky (např. Hyde Whisky Burgundy)
- 2 cl červeného vermutu
- 1 střik Bitteru
- koktejlová třešnička
- míchací sklenice
- koktejlová sklenice
- led
Všechny ingredience důkladně promíchejte v míchací sklenici, kterou máte naplněnou ledem. Přes sítko přeceďte do vychlazené koktejlky a na ozdobu přidejte třešničku. Ihned servírujte.
WHISKY SOUR
Kyselé koktejly, odborně SOUR patří na světě mezi jedny z nejoblíbenějších mixů. Společně s Cosmopolitanem, Masrgaritou, Martini a Negroni se řadí mezi klasické koktejly.
Recept na koktejl Whisky Sour
- 6 cl bourbon whiskey (např. Jack Daniel's Bottled in Bond)
- 6 cl citronové šťávy
- 3 cl cukrového sirupu
- 1 střik bílku
- led
- šejkr
- menší sklenice (goblet)
- koktejlovou třešničku na ozdobu
Ingredience vložte do šejkru a teď přichází ona fráze „protřepat a nemíchat“ – takže třepte, třepte, třepte! Je potřeba aby se bílek proměnil ve stylovou a chutnou pěnu. Přeceďte do sklenky, ozdobte třešničkou a vychutnávejte.
RUSTY NAIL
„Rezavý hřebík“ stvoříte jednoduše – smícháte skotskou whisky s Drambuie v poměru 2:1. Koktejl Rusty Nail se nejčastěji podává na kamenné desce ve staromódní sklenici, ale nic nepokazíte podáváním ve sklenici na stopce.
KOKTEJL
- 3 cl skotská whiskey (např. Lagavulin)
- 3 cl Drambuie (likér)
- citronová kůra
- led
- whisky sklenice
- barmanská lžíce
Všechny ingredience promíchejte v koktejlové sklenici. Na led stříkněte trochu citronu a nastrouhejte trochu citronové kůry. Zalijte rezavým hřebíkem (hotovým koktejlem).
Ať už jí rádi pijete čistou, nebo v mixu koktejlů, tak faktem zůstává, že whisky a bourbon se dají vychutnávat ve všech možných způsobech. Dobře se pojí také například se zázvorovým pivem (limonádou) nebo jablky.