Z čeho se vyrábí whisky a jak si vybrat tu nejlepší?
Výrobní postupy se dědí z generace na generaci. Každá palírna si střeží své specifické přísady a procesy, díky nimž si jejich whisky získávají věhlas. I přesto se dají určit konkrétní kroky, které je nutno dodržovat, aby se z whisky stal ten výjimečný drink, jaký znáte.
Kde se whisky produkuje
V mnoha koutech světa. Nejznámější lokality leží samozřejmě ve Skotsku a Irsku, ale ani Spojené státy, Kanada či Japonsko svou kvalitou a profesionalitou nezaostávají. Je to jen dobře, protože díky pestrému portfoliu máme šanci ochutnávat zajímavé chutě a vybírat si ideální láhev pro každou příležitost.Z čeho se whisky vyrábí
Voda, ječmen a kvasinky. Tři základní ingredience, bez kterých se při výrobě kvalitní whisky neobejdete. Tedy alespoň u té irské a skotské verze. Existují totiž odlišnosti u produkcí v jednotlivých zemích. Například Amerika využívá v obsahu více než 50 % kukuřice a Kanada zase přidává zejména žito.
Tip: Seznamte se s whisky ze všech koutů světa – jaké druhy ochutnáte?
Jak se whisky připravuje
Každá palírna si hýčká svoji recepturu, která se může od jiných výrobců v detailech různit. Obecný postup je však daný, v některých zemích stanovený i zákonem.
- Příprava sladu – Prvotní krok, kterého dosáhnete namočením ječmene do vody a necháte ho klíčit. Spuštěná enzymace rozštěpí složitý cukr na cukry jednodušší (cukr maltózu). Jednoduché cukry oproti těm složitým už umí kvasinky zodpovědné za produkci alkoholu během kvašení rozkládat.
- Sušení a pražení – Naklíčený ječmen se následně suší a praží. V tradičních sušírnách, kde se v sítech nad rašelinou ječmen takto zpracovává, také výsledná whisky získává svou charakteristickou kouřovou chuť.
- Kvašení – Usušený a upražený ječmen se rozseká a namočí do horké vody, tím se uvolní maltóza, která je potřebná pro kvašení. Při kvašení vzniká etanol, v této chvíli je ho ve whisky 5 až 10 %.
- Destilace – Destiluje se v měděných kádích. Dvakrát (například ve Skotsku je dvojitá destilace ustanovena zákonem). Irové destilují dokonce třikrát. Whisky tímto procesem nabere obsah alkoholu kolem 70 %, v případě Irska je to díky trojitému postupu až 85 %.
- Zrání – Po destilaci se whisky ředí na tzv. sudovou sílu s obsahem alkoholu 60 % a následuje proces zrání v dubových sudech, často po sherry či bourbonu. Zákon pro skotskou whisky opět nařizuje povinnou dobu zrání po dobu minimálně tří let.
- Lahvování – Whisky se po dozrání většinou ještě jednou naředí na minimálních 40 % a poté už se přistupuje k lahvování. Není neobvyklé, že se před stáčením několik druhů whisky míchá, čímž vznikají oblíbené blended whisky.
Jak si vybrat nejlepší whisky
Výroba whisky vyžaduje čas, kvalitní suroviny a lásku k tradičnímu řemeslu. Mohou tak vznikat originální nápoje, kterými snadno potěšíte své chuťové buňky. Jak si svou láhev co nejlépe vychutnat? Nechte si poradit návodem v našem starším článku.
Za nejlepší whisky se odráží touha udělat kvalitní alkohol. Musíte tedy počítat i s vyšší cenovkou než u špatných napodobenin, nicméně finální požitek z pití vám za to bezpochyby stojí. Inspirujte se kvalitními kusy z naší nabídky, experimentujte s jednosladovými (malt) whisky, obilnými (grain) whisky nebo populárními míchanými (blended) whisky a vyberte si pro vás tu nejpřitažlivější chuť. Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi whisky a bourbonem?
TOP whisky od Trhalky:
John Walker & Sons Private Collection 2016
Exkluzivní limitka v omezeném počtu 8 888. Jde o elegantní směs jemných medových poznámek z vzácných malt skotských whisek.
Whisky Macallan vydaná roku 2020 v limitované edici. Zrála v sudech z ex bourbonu a v dubových sudech po sherry, obsahuje 55 % alkoholu.
18letá irská whiskey vyrobená jako speciální směs vzácných destilátů pot still a grain irských whiskey vyrobených v Midletonu.
Poslední láhev první československé whisky. Zrodila se krátce před pádem minulého režimu, kdy se tehdejší představitelé rozhodli stát se „nezávislými“ na dovozu whisky z kapitalistické ciziny.
Single Malt whisky plná elegance a chuti. Whisky zrála v autentických soudcích po portském vínu dovozeném od nejlepších producentů z Portugalska.